Hvem er jeg

Personlig trener med en bachelor i «Livsstilsendring og folkehelse». Jobber som PT og mastertrainer for Barry's Bootcamp.

De siste årene har jeg brukt på min egen livsstilsendring. Det har vært langt, det har tatt tid, og det har krevd innsats og tålmodighet. Men det har og vært lærerikt, og noe jeg ikke ville vært foruten.

Jeg har forstått hvor viktig det er å komme seg i bevegelse selv om kroppen ikke alltid er like samarbeidsvillig. Det er ikke lenger toppen, hvor langt eller hvor fort man kommer fram som er målet, men veien dit. Og den skal nytes.

Veien blir til når

man går

I 8 fantastiske år jobbet jeg med teater, foto, film og TV, som frisør og sminkør. Det var travle, men lærerike år, med spennende utfordringer. Jobben var altoppslukende, med høyt tempo og lange dager.

Når jeg fikk diagnosen «graves», en type høyt stoffskifte der kroppen konstant går på høygir, skjønte jeg etter mye om og men at jeg måtte roe ned for å få en bedre hverdag.

 

Noen blir kvitt sykdommen etter en periode med medisiner, mens andre på sikt må vurdere andre behandlingsmetoder. Mitt alternativ var operasjon, noe jeg helst ville unngå.

En helhet, ett maskineri

På sykehuset var fokuset på medisin og medisinering. Det fungerte som en jojo, tok bort symptomene- men tok ikke tak i årsaken. I desperasjonen etter å finne noe som kunne hjelpe var jeg innom det meste. Men det var først når jeg kom til Balderklinikken at jeg ble sett på som en helhet. Kroppen er et stort maskineri som skal samarbeide i synergi. En grundig sjekk viste at jeg var den heldige vinner av en hau med parasitter og et betent fordøyelsessystem.

 

Etter en deilig antibiotikakur og en eliminerings/introduksjonsdiett over 6 måneder begynte strevet å lønne seg. Fra å justere medisinene mine en gang i måneden til å justere de bare to ganger på ett helt år. Symptomene ble svakere, formen jevnere. Jeg fikk og mye bedre effekt av treningen min, og vekten stabiliserte seg​.

Betennelse på hjertet og operasjon

Romjulen 2015  startet med en kraftig halsbetennelse, etterfulgt av en betennelse på hjerteposen og hjertemuskulaturen.  

6 måneder uten noen form for harde anstrengelser sto for tur. De nye skiene som hylte etter å bli luftet måtte vente. Restorative- og yin yoga ble den nye "treningen" min. Noe jeg på det sterkeste kan anbefale alle som trenger å roe litt ned.

I farvannet av betennelsen skjønte jeg at tiden var inne for å operere. Skjoldbruskjertelen ble fjernet. Ikke lenge etter operasjonen fikk jeg endelig klarsignal fra kardiologen om at jeg sakte men sikkert kunne begynne å trene igjen, da var gleden stor.

 

Som følge av operasjonen ble biskjoldkjertlene «traumatiserte», som har ført til at jeg har problemer med å ta opp kalsium. Kalsium skal være det mest velregulerte homeostatiske systemet i kroppen. Det gjør at jeg er avhengig av daglig tilskudd for at formen skal være bra. 

 

Min livsstilsendring

Jeg kan med hånden på hjertet si på at den aktive hverdagen jeg har hatt opp gjennom årene, med blant annet fotball, håndball, ski, klatring og som trener/instruktør på treningssenter, har gjort meg godt rustet til den berg og dalbanen stoffskiftet, betennelsen og ettervirkningene av operasjonen har tatt meg med på.

Interessene mine, og opplevelsen min av hvordan fysisk aktivitet og kosthold har påvirket meg ble en viktig bidragsyter i valget av skolegang. 

 

Gjennom akademiet for personlig trening utdannet jeg meg til PT. Jeg begynte å jobbe på Barrys Bootcamp, og fortsatte å studere. Denne gangen en bachelor på Høyskolen Kristiania, «Livsstilsendring og folkehelse». I dag er jeg så heldig at jeg i tillegg får jobbe som personlig trener og kostholdsveileder for Get Going, et prosjekt i regi av blindeforbundet, for mennesker som er blinde eller synshemmet.

 

Ny dag,

nye muligheter

Det har vært en lang reise, som jeg i etterkant kan si at har vært verdt hvert eneste steg. Jeg har aldri før satt pris på hva kroppen min er i stand til, og på hvor mye den energien jeg før tok for gitt betyr i hverdagen min. 

Jeg har lært mye om meg selv, og det viktigste er tror jeg er at om man tar seg tid til å lytte til kroppen, så kommer energien og mulighetene tilbake, og resultatene kommer som perler på en snor.

Min viktigste lærdom er at de fleste kjemper en kamp man ikke kan se. Og at det ofte tar litt lenger tid å jobbe seg gjennom den kampen, enn en brukket fot med synlig gips. Vær snill mot menneskene rundt deg. Medmenneskelighet, raushet og omsorg for hverandre kan vi aldri få nok av. Se opp, se de rundt deg, og ta vare på hverandre.